آموزشی

افتادگی شانه چیست؟ علل، پیشگیری و درمان افتادگی شانه

افتادگی شانه از علل، پیشگیری و درمان افتادگی شانه

 

افتادگی شانه چیست؟ افتادگی شانه یکی از  عارضه های متداول ستون فقرات است. این عارضه علاوه بر مختل کردن عملکرد شانه، اثر منفی بر زیبایی اندام دارد. در افتادگی شانه، شانه پایین تر از حد نرمال قرار می گیرد. به همین دلیل نمود آن ساختار بدن را نامتقارن می کند. متاسفانه عدم دانش کافی در خصوص چگونگی رخ دادن این عارضه موجب فراگیر شدن آن شده است. از این رو این مقاله به بررسی جامع علل افتادگی شانه، عوارض افتادگی شانه و درمان افتادگی شانه پرداخته است. با درمان مدیکال وندیش فروشگاه اینترنتی تجهیزات پزشکی همراه باشید تا اطلاعات مفیدی در رابطه با افتادگی شانه، تشخیص و درمان افتادگی شانه در اختیارتان قرار دهیم.

 

عملکرد اصلی شانه در بدن چیست؟

بدن ما انسان ها از مفاصل مختلفی تشکیل شده است که امکان حرکت را در محدوده های مختلف به انسان می دهد. شانه یکی از انواع مفاصل گوی و کاسه ای است که امکان انجام حرکات مختلف دست را فراهم می کند. با کمک این مفصل گوی و کاسه ای، می توانید طیف وسیعی از حرکات را مانند پرتاب توپ، بلند کردن وزنه، برداشتن اجسام مختلف و … را انجام دهید. شانه به دلیل عملکرد مهمی که در بدن ایفا می کند، باید در زاویه مشخص قرار داده شود تا مشکلی برای عضلات و بافت های مختلف دیگر بدن به وجود نیاید؛ اما یکی از شایع ترین مشکلات شانه، افتادگی شانه است که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت می کنیم.

 

عملکرد اصلی شانه در بدن چیست؟

 

علل ایجاد افتادگی شانه

افتادگی شانه می تواند به دلایل مختلفی که شامل سبک زندگی و عوامل ژنتیکی هستند، به وجود بیاید که برخی از آن ها عبارتند از:

  • وزنه برداری

افتادگی شانه در افرادی که ورزش های بدنسازی مربوط به عضلات پشت را انجام می دهند، امکان وقوع دارد. چرا که ممکن است این افراد به دلیل نداشتن برنامه ورزشی مناسب، بخشی از عضلات خود را تقویت و بخشی دیگر را نادیده بگیرند.

  • فشار طولانی مدت شانه

یکی دیگر از عواملی که باعث افتادگی شانه می شود، ایجاد فشار طولانی مدت روی شانه است. به طور مثال، ممکن است کیف دستی خود را با وسایل مختلفی پر کنید و هر روز روی شانه خود قرار دهید. این کار باعث افتادگی شانه ها می شود. بسیار دیده شده است که بچه های مدرسه ای، به دلیل اینکه کیف خود را روی یکی از شانه های خود قرار می دهند، شانه های نامتوازنی دارند.

  • سندرم ویلیامز

سندرم ویلیامز یکی از انواع بیماری هایی است که به صورت ژنتیکی در بدن به وجود می آید. اگرچه این بیماری در گروه بیماری های نادر قرار می گیرد، اما می تواند عوارضی را به همراه داشته باشد. کودکانی که با این سندرم به دنیا می آیند عوارض مختلفی از جمله عوارض قلبی و عروقی و ناهنجاری های ظاهری را تجربه می کنند.

  • سندرم CHARGE

سندرم چارج CHARGE یکی از انواع بیماری های ژنتیکی است که متاسفانه کودکان مبتلا به این بیماری، از همان ابتدا شانه های شیب داری دارند. این افراد حتی قادر به بلند کردن دستان خودشان از بالای سر نیستند.

 

علائم افتادگی شانه

برای تشخیص افتادگی شانه، لازم است که ابتدا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا زاویه شانه های شما به دقت بررسی شوند. اما واقعیت این است که اگر زاویه شانه ها بسیار با هم متفاوت باشند، به راحتی می توان افتادگی مفصل شانه را تشخیص داد. از جمله علائم افتادگی شانه می توان به موارد زیر اشاره کرد.

  • دارای زاویه بیش از 20 درجه نسبت به خط افقی و خط شانه
  • وجود گره عضلانی در ناحیه عضلات ذوزنقه ای
  • دارای ظاهر گردن کوتاه تر و شانه های پهن تر
  • بزرگ شدن عضلات ذوزنقه ای (به ویژه در افراد چاق)

 

علائم افتادگی شانه

 

 

عوارض افتادگی شانه چیست؟

افتادگی شانه تنها یک ناهنجاری نیست بلکه نمود آن با عوارض جدی برای بدن همراه است. با توجه به اینکه مفاصل شانه قابلیت چرخش و حرکت در تمامی جهات را دارند و از طرف دیگر بخش اعظمی از فعالیت های روزمره در گرو عملکرد صحیح آن است، بروز کوچکترین مشکلی در آن می تواند منجر به مختل شدن فعالیت های روزانه شود. علاوه بر این، این عارضه موجب ضعیف شدن عضلات شانه می شود به همین دلیل دامنه حرکتی شانه تا حد قابل توجهی کاهش می یابد. این مشکل غالبا با احساس درد در ناحیه شانه و گردن همراه است.

 

علاوه بر موارد ذکر شده افتادگی شانه می تواند عملکرد ریه و قلب را نیز دچار اختلال کند. در بسیاری در واقع در افرادی که شانه های افتاده دارند علائمی همچون سر درد های میگرنی، گرفتگی عضلات چشم و بروز مشکل در ناحیه گوش مشاهده شده است. در کنار موارد ذکر شده نمی توان از اثر این عارضه بر اعتماد بنفس غافل شد. افرادی که شانه افتاده دارند اصولا از اعتماد بنفس پایینی برخوردار هستند و از اندام خود احساس رضایت ندارند. در نهایت باید گفت بروز این مشکل با آسیب دیدگی عضلات و اعصاب بازو همراه است.

 

 

 

عوارض افتادگی شانه چیست

 

 

انواع افتادگی شانه

افتادگی شانه اگر برای هر دو شانه اتفاق افتد به آن افتادگی دو طرفه می گویند. اما گاهی اوقات تنها یکی از شانه ها دچار افتادگی می شود. در این صورت به آن افتادگی یک طرفه می گویند.

بیشتر بخوانید: انحراف ستون فقرات یا اسکولیوز و درمان آن چیست؟

 

پیشگیری از افتادگی شانه

اصولا افتادگی شانه در افرادی که عضلات فوقانی کمر آنها سست است، رخ می دهد. در واقع هرچه فرد بدن ورزیده تری داشته باشد عضلات او در مقابل تغییر شکل بیشتر مقاومت می کنند. به همین دلیل یکی از راه های اصلی پیشگیری از عارضه، ورزش کردن است. علاوه بر این در نظر گرفتن نکات زیر می تواند کارگشا باشد:

 

  • کودکان و نوجوانان به واسطه قرار گرفتن در سنین رشد بیشتر در معرض این عارضه قرار دارند. حمل کیف های سنگین توسط آنها از جمله دلایل بروز این مشکل است. از این رو توصیه می شود که آنها از کیف سبک و ترجیحا کوله استفاده کنند. لازم به ذکر است که کوله باید بر روی هر دو شانه قرار گیرد زیرا فشار آن بر یک شانه می تواند موجب افتادگی یکی از شانه ها شود.

 

  • افراد بلند قد به طور ناخودآگاه قامت خود را خمیده می کنند. از این رو بهتر است این دسته از افراد به صاف نگه داشتن قامت خود توجه ویژه ای داشته باشند.

 

  • حمل بارهای سنگین و یا انجام حرکات ورزشی به صورت غیر حرفه ای از جمله موارد دیگری است که می تواند منجر به بروز این مشکل شود. در واقع عدم تقارن در انجام حرکات ورزشی و یا حمل بارهای نامتعادل می تواند افتادگی شانه ها را در پی داشته باشد.

 

  • افرادی که در حین نشستن، مطالعه کردن، راه رفتن و… به فرم طبیعی اسکلت خود دقت نمی کنند، بعد از مدتی به این عارضه مبتلا می شوند. این مشکل در افرادی که به انجام کارهای فیزیکی عادت دارند، متداول تر است.

 

با توجه به مطالب گفته شده در جهت پیشگیری از افتادگی شانه بهتر است به تعادل میزان بار وارد شده بر اندام های بدن توجه شود. این بدان معناست که بار باید به صورت کاملا مساوی بین شانه ها و دست ها تقسیم شود.

 

 

 

پیشگیری از افتادگی شانه

 

 

تشخیص افتادگی شانه

افتادگی شانه اگر در مراحل اولیه شناسایی شود بدون شک قابل درمان و پیشگیری است. نادیده گرفتن علائم این بیماری موجب تغییر شکل دائمی شانه ها می شود. هر چه این مشکل حادتر باشد درمان آن به مراتب سخت تر خواهد بود. از این رو بهتر است در همان مراحل نمود عدم تقارن در شانه ها، مراجعه به پزشک متخصص در اولویت هر امری قرار گیرد. پزشک در جهت تشخیص این بیماری آزمایشات و روش های معاینه متفاوتی را اتخاذ می کند که در ادامه به برخی از آنها اشاره می شود:

 

1-تصویر برداری

به منظور تشخیص میزان آسیب وارد شده به شانه از تصویر برداری استفاده می شود. همچنین اسکن سه بعدی به راحتی میزان نامتقارن بودن شانه ها را نشان می دهد.

 

2- معاینه فیزیکی

  • در معاینه فیزیکی پزشک با انجام حرکاتی همچون بالا و پایین آوردن و یا چرخاندن شانه عملکرد آن را مورد بررسی قرار می دهد. همچنین در این شیوه معاینه تیغه شانه از نظر تقارن و توازن مورد بررسی قرار می گیرد. این مشکل در نیم رخ فرد مبتلا مشخص تر است.

 

  • معاینه فیزیکی می تواند به صورت دراز کشیده انجام شود. افرادی که شانه افتاده دارند وقتی دراز می کشند شانه آنها از زمین فاصله می گیرد.

 

  • انسان ها در حالت عادی دست های خود را در کنار بدن خود قرار می دهند. اما افراد مبتلا به افتادگی شانه کمی دست هایشان به سمت عقب متمایل است.

 

 

 

تشخیص افتادگی شانه

 

 

درمان افتادگی شانه

برای افتادگی شانه چه باید کرد ؟ اگر پزشک عارضه افتادگی شانه را تشخیص دهد بر اساس شدت عارضه و شرایط جسمی بیمار یکی از درمان های زیر را اجرا می کند.

 

  • تجدید نظر در سبک زندگی

اگر افتادگی شانه در مراحل اولیه تشخیص داده شود می توان آن را با تجدید نظر در عادت های حرکتی و تغییر در سبک زندگی مداوا کرد. بدون شک این شیوه درمانی آسانترین و در دسترس ترین راه برای درمان افتادگی شانه است.

 

  • دارو درمانی

اصولا افراد مبتلا به افتادگی شانه در ناحیه شانه خود با دردهای بسیار شدیدی دست و پنجه نرم می کنند. به منظور کاهش این قبیل دردها برای بیمار داروهای ضد درد و ضد التهاب تجویز می شود. مصرف این داروها نمی تواند به درمان این عارضه کمک کند اما دردهای حاصل از آن را تسکین می دهد.

 

 

  • فیزیوتراپی

توانبخشی و فیزیوتراپی از روش های متداول درمان افتادگی شانه است. در این روش با توجه به وضعیت جسمانی بیمار و شدت بیماری او، برنامه درمانی تنظیم می شود. در طول فیزیوتراپی ناحیه آسیب دیده در معرض جریان الکتریکی قرار می گیرد. این امر موجب افزایش گردش خون، کاهش تورم، کاهش درد و همچنین بهبود بافت های آسیب دیده می شود. علاوه بر این، فیزیوتراپیست با کمک دستان خود ماساژ و حرکات های ورزشی را به ناحیه آسیب دیده اعمال می کند. این امر نیز به روند درمان کمک بسیاری می کند.

 

گاهی اوقات برای درمان افتادگی شانه از لیزر درمانی نیز استفاده می شود. در این روش از لیزر پرتوان و کم توان بسته به شدت عارضه ا استفاده می شود. نفوذ اشعه به داخل بدن بافت های آسیب دیده را ترمیم و تحریک می کند. این امر موجب کاهش تورم و درد شانه می شود.

 

 

 

درمان افتادگی شانه

 

 

  • ورزش و حرکات اصلاحی

همانگونه که گفته شد در افتادگی شانه دامنه حرکت شانه ها محدود می شود. از این رو در جهت افزایش دامنه حرکتی و بهبود بافت های آسیب دیده، ورزش و حرکات اصلاحی تجویز می شود. این حرکات باید به درستی و تحت نظر متخصص این حوزه صورت گیرد تا منجر به بهبود انعطاف پذیری مفاصل شود. در غیر این صورت انجام اشتباه حرکات ورزشی ممکن است منجر به آسیب دیدگی سایر عضلات و مفاصل بدن شود.

بیشتر بخوانید: موثرترین ورزش برای افتادگی شانه

  • جراحی افتادگی شانه

در بخش های قبلی روش های درمانی مختلفی برای مرتفع کردن عارضه افتادگی شانه ذکر شد. این شیوه های درمانی در هنگامی که عارضه افتادگی شدید و یا با عارضه دیگر همراه باشد، غیر کارآمد است. از این رو پزشک متخصص جراحی را تجویز می کند. جراحی می تواند به صورت جراحی باز و یا جراحی با استفاده از آرتروسکوپی اجرا شود. در جراحی آرتروسکوپی پزشک با ایجاد یک برش کوچک در ناحیه شانه و با کمک دوربین، بافت های آسیب دیده را ترمیم می کند.

 

 

به منظور درمان افتادگی شانه می توان از قوز بند طبی استفاده کرد. قوزبندهای طبی برخلاف باور عمومی تنها در جهت مرتفع کردن قوز طراحی نشده اند. عملکرد قوزبنده ها به گونه ای طراحی شده است که ستون فقرات را صاف و تراز نگه می دارند. از طرف دیگر از میزان فشار وارد بر ماهیچه ها می کاهد. بنابراین با کمک آن عضلات تونیک و فازیک موقعیت اصلی خود را حفظ و به صورت طبیعی عمل می کنند. بنابراین با کمک قوزبند می توان میزان تنش های وارده بر ناحیه شانه، کمر و گردن را کاهش داد. به همین دلیل استفاده از آن نیز برای درمان افتادگی شانه توصیه می شود.

 

قوزبند باید با توجه به سن و شرایطی جسمی بیمار انتخاب شود. همچنین بهتر است در ساعات طولانی و به صورت مستمر مورد استفاده قرار گیرد. در این صورت بدن به مرور ساختار اصلی خود را بازیابی می کند. استفاده از قوزبند اگر در سنین پایین (همچون نوجوانی) و در مراحل اولیه بیماری آغاز شود می تواند به تنهایی افتادگی شانه را مرتفع کند. در غیر اینصورت تنها یک روش کمکی برای فیزیوتراپی، حرکات ورزشی و … به حساب می آید.

 

جهت خرید انواع قوزبند طبی رفع افتادگی شانه از فروشگاه درمان مدیکال کلیک کنید.

 

 

درمان افتادگی شانه با قوزبند

 

 

 

ورزش های مناسب برای افتادگی شانه

افتادگی شانه به عنوان یکی از معضلات جامعه امروزی ما شناخته می شود که البته درمان آن نیز کار سختی نیست. برای درمان افتادگی شانه، بهترین راهکار حذف عوامل به وجود آورنده است. سپس، بر اساس یک سری ورزش ها و تمرین های مناسب، می توان اقدام به درمان افتادگی شانه کرد.

 

کشش جانبی خم شدن گردن

  • به صورت عمودی روی یک صندلی قرار بگیرد و شانه های خود را پایین و عقب ببرید.
  • به آرامی گوش چپ خودتان را به سمت شانه چپ بکشید تا در سمت راست گردن شما احساس کشش ایجاد گردد.
  • این تمرین را در طرف دیگر خود انجام دهید.
  • هر روز 1 الی 2 ست از این تمرین را انجام دهید و آن را به مدت 15 الی 30 ثانیه نگه دارید.

 

کشش درگاه سینه

  • به سمت یک درب بایستید و هر دو آرنج خود را تا زاویه 90 درجه خم کنید.
  • سپس، بازوهای خود را بالا بیاورید تا بازوهای شما موازی با زمین قرار گیرند.
  • ساعد شما باید در دو طرف قرار داده شود.
  • کمی به سمت جلو بروید و یکی از پاهای خود را در طرف دیگر درب قرار دهید.
  • به آرامی وزن خود را به سمت پای جلویی خود ببرید. با این کار باید احساس کشش را در قفسه سینه خود تجربه کنید.
  • این حرکت را به مدت 15 الی 30 ثانیه در 3 ست (دو الی 3 بار در روز) برای هر دو پا انجام دهید تا شاهد تقویت عضلات ناحیه گردن و شانه خودتان باشید.

 

کشش معکوس شانه

نکته قابل توجهی که در مورد این تمرین برای درمان افتادگی شانه باید ذکر کنیم این است که این ورزش ممکن است کمی باعث ایجاد درد در ناحیه شانه شما شود. چرا که نیاز به انعطاف پذیری شانه دارد. اگر در حین انجام این ورزش احساس درد کردید، بهتر است که دامنه حرکتی خود را کوتاه تر کنید.

  • صاف بایستید و به سمت جلو نگاه کنید.
  • پاها باید به اندازه عرض شانه های شما باز باشند و بازوها نیز در کنار پهلوهای شما قرار بگیرند.
  • سعی کنید که دستان خودتان را از جهت انگشتان شست به سمت زمین پشت سر خودتان حرکت دهید.
  • در واقع، در این تمرین لازم است که دستان شما به سمت سقف، ولی از پشت شما حرکت کنند. زمانی که در این تمرین احساس کشیدگی در شانه ها و ماهیچه های دوسر بازویی کردید، حرکت را متوقف کنید.
  • 20 الی 30 ثانیه در این حالت باقی بمانید تا کشش باعث ایجاد تقویت در عضلات شود.
  • سپس، کشش را رها کنید و به حالت اولیه خودتان برگردید.
  • بهتر است که این تمرین را در سه ست مختلف 20 الی 30 ثانیه ای و روزانه 2 الی 3 بار انجام دهید.

 

کشش معکوس شانه

 

تمرین I، T، Y

  • برای انجام این تمرین جهت درمان افتادگی شانه، روی شکم خودتان دراز بکشید تا پیشانی شما روی زمین قرار گیرد.
  • بازوهای خود را در بالای سرتان قرار دهید. دقت داشته باشید که شست شما باید به سمت بالا قرار گرفته باشد.
  • بازوهای خود را تا هر جایی که می توانید، به سمت بالا بیاورید و صبر کنید. سپس، به آرامی بازوهای خود را به سمت پایین بیاورید.
  • در مرحله بعدی لازم است که بازوهای خود را به حالت Y به سمت بالا حرکت دهید و سپس آن ها را به آرامی به سمت پایین بیاورید.
  • در مرحله بعدی همین کار را به صورت حرف T انجام دهید. بازوها را از هم باز کنید و سپس به سمت بالا حرکت دهید و به آرامی پایین بیاورید.
  • در نهایت کافیست که به حالت I برگردید.
  • این تمرین برای درمان افتادگی شانه باید 2 ست 10 مرتبه ای و 2 الی 3 بار در روز انجام شود.

 

تمرین کتف

  • به پشت دیوار بایستید و بازوهای خود را در کنارتان قرار دهید.
  • سر، قسمت بالایی کمر و باسن شما باید با دیوار در تماس باشند.
  • بازوهای خودتان را تا بالای سر بلند کنید و آن ها را به سمت دیوار فشار دهید. در این ورزش کف دست ها باید به راحتی دیوار را لمس کنند.
  • آرنج های خودتان را به اندازه 90 درجه خم کنید. در حالی که دست های خود را روی دیوار نگه می دارید، می توانید مرحله بعدی را انجام دهید.
  • دستان خودتان را تا جایی که می توانید به سمت بالا حرکت دهید. بدون اینکه شانه، کمر، آرنج و مچ دستتان از دیوار جدا شود.
  • زمانی که دستان شما به بالاترین حد ممکن رسید، کافیست که یک مکث کوتاه داشته باشید.
  • مجددا بازوهای خودتان را با لغزش به سمت پایین دیوار بیاورید تا آرنج شما مجددا در موقعیت 90 درجه قرار گیرد.
  • این حرکت برای درمان افتادگی شانه، باید به آهستگی انجام شود.
  • ورزش کتف را می توانید روزانه 1 الی 2 بار و هر بار 2 ست 10 مرتبه ای انجام دهید.

 

تمرین با کش

در صورتی که قصد تقویت کردن تمامی ماهیچه های اصلی پشت خود را دارید، می توانید از این ورزش استفاده کنید. این ورزش می تواند باعث باز شدن شانه های شما و بهبود حرکت آن نیز شود.

  • در یک موقعیت ثابت بایستید.
  • آرنج های خود را صاف کنید و بازوهای خود را از کنار خود بیرون بیاورید.
  • کش را در دستان خود بگیرید و سعی کنید که در حین قفل بودن آرنج، به آرامی دست های خود را به سمت پشت حرکت دهید. در این زمان می بایست کشش ایجاد شده در عضلات پشتی خود را احساس کنید.
  • این تمرین را تا جایی که می توانید ادامه دهید تا احساس درد در شما ایجاد نشود.
  • روزانه 2 ست 10 مرتبه ای از این ورزش را انجام دهید.

 

تمرین با کش

 

سوالات متداول در مورد درمان افتادگی شانه

  1. آیا می توان از افتادگی شانه جلوگیری کرد؟

بله. هر ورزشی که بتواند باعث تقویت عضلات شانه، پشت و گردن شود، در جلوگیری از افتادگی شانه ها موثر خواهد بود.

  1. آیا افتادگی شانه خطرناک است؟

در اکثر موارد خیر. اما به هر حال با توجه به اینکه افتادگی مفصل شانه، می تواند فشار زیادی را به بخش هایی از بدن و عضلات اعمال کند، می تواند برای عضلات اطراف و حتی گردن و ستون فقرات مضر باشد.

  1. آیا درمان افتادگی شانه بدون ورزش امکان پذیر است؟

ورزش و انجام تمرینات مناسب بهترین راهکار برای درمان افتادگی شانه است. پس سعی کنید که هر روز تمرین های ورزشی ذکر شده را انجام دهید تا به روش های دیگر درمانی نیاز نداشته باشید.

  1. چگونه می توان درد ناشی از افتادگی مفصل شانه را کاهش داد؟

اگر در ناحیه شانه و گردن خودتان احساس درد دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. ممکن است با چند جلسه فیزیوتراپی مشکل شما برطرف شود.

 

خلاصه مقاله

همانگونه که در این مقاله اشاره کردیم یکی از مشکلاتی که ممکن است افرادی زیادی را درگیر کند افتادگی شانه می باشد این عارضه بسیار بر روی اعتماد به نفس افراد تاثیر گذار است و میتواند صدمات روحی زیادی نیز در پی داشته باشد. در این مقاله در مورد عوارض افتادگی شانه و همچنین پیشگیری  از افتادگی شانه به صورت کامل صحبت کردیم و در پایان نیز در مورد تشخیص و درمان افتادگی شانه صحبت به میان آوردیم.  را ه های درمانی برای این عارضه شامل ورزش، جراحی، قوزبند طبی، فیزیوتراپی و در نهایت تجدید نظر در سبک زندگی می باشد. در پایان اگر این مقاله مورد توجه شما قرار گرفته و نظر و تجربه ای در این مورد دارید با ما و دیگر خوانندگان این مقاله در میان بگذارید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *